Fondsmidler, frivillige hænder og velvillige lodsejere skal gøre livet nemmere for den hårdt trængte bornholmske havørred
Den bornholmske havørred er presset - vi har hørt det før.
Men nu er der godt nyt på vej.
Flere bornholmske vandløb skal have en kærlig hånd. Ørreden har blandt andet brug for flere gode gydesteder. Derfor er Vandpleje Bornholms frivillige folk i disse dage rundt og se, hvor de kan gøre forholdene i vandløb bedre for havørreden.
- Vi har travlt nu. Vi fokuserer på Gyldenså, Øle Å, Læs Å, Baggeå og måske Blykobbeå, hvor vi godt vil i kontakt med nogle lodsejere. For der er steder, der godt kunne have gavn af at blive frisket op med noget gydegrus til gavn for havørreden, siger Bjarke Borup, formand for Vandpleje Bornholm.
Foreningen Vandpleje Bornholm har fået lovning på fondsmidler på op mod 808.000 kroner i løbet af de næste tre år, og det sætter gang i arbejdsiveren.
- Vi håber på at lave i hvert fald fire gydebanker og tre sandfang i forskellige åer. Vi skal bare i gang nu, hvor det ikke koster nogen noget, siger Bjarke Borup.
Lodsejer vil ha flere fisk i sin å
Første lodsejer har allerede meldt sig på banen. Det er Preben Bjerregaard, der ejer eller driver flere stykker jord ned til Gyldenså, og han vil gerne lægge å til projekter for havørreden.
- Jeg synes, alt hvad vi kan gøre af tiltag for naturen, det skal vi gøre. Når det giver mening, siger Preben Bjerregaard.
Derfor mødes vandplejerne med Preben Bjerregaard ved Gyldenså for at snakke om logistik og mulighederne for at hjælpe ørreden i netop hans åstrækning.
Alt hjælp gælder
- Det gør mig jo glad. Det er da helt sikkert, at vi skal have flere fisk i vores vandløb, siger lodsejeren.
De frivillige fra Vandpleje Bornholm skal have godkendelse fra lodsejer for at kunne forbedre vandløbene.
- Det er jo fedt, når vi kan finde fælles fodslag og i hvert fald blive enige om at finde nogle steder, hvor vi kan se, der trænger, og hvor Preben kan se, at her gør det ikke noget i forhold til det virke og de marker, han har oppe bagved, siger Bjarke Borup.
Der skal fart på!
Så snart vandplejerne har målt op, vurderet mulige tiltag og aftalt detaljerne med lodsejeren, skrives ansøgningen til kommunen. Den skal i høring og godkendes, og Bjarke Borup håber på at gå i gang med arbejdet efter sommeren.
- Går det efter planen ligesom andre steder i Danmark, så har vi en godkendelse i løbet af et halvt år, og så kan vi komme i gang, og så kommer fondsmidlerne i spil. Hvis ikke, så forsvinder pengene lige så hurtigt, som de kom.
På Sjælland har den såkaldte Grusbanden lavet lignende projekter, og Bjarke Borup håber, kommunen kan arbejde med samme model for miljøscreening. Lodsejer Preben Bjerregaard ser også frem til en hurtig sagsbehandling.
- Jeg håber da, at det bliver et kvikfix. Når det er noget, der giver så meget mening, og det ikke forstyrrer noget, så skal det jo bare gøres, siger han.
Mangler flere lodsejere
Bjarke Borup har en god liste med mulige restaureringsprojekter, men han håber, at flere lodsejere vil henvende sig med idéer til at skabe bedre forhold i de bornholmske åer og hjælpe havørreden.
- Vi håber jo, at der er flere interesserede lodsejere, der har lyst til at lægge å til. Så lover vi at komme forbi og se, om det giver mening at lave noget der også, siger han.
Jo hurtigere interesserede lodsejere melder sig på banen, jo hurtigere kan ansøgningerne komme afsted til kommunen, og dermed stiger sandsynligheden for, at projektet bliver til noget.
Ejer du jord ned til et vandløb, og har du lyst til at være med, kan du finde kontaktoplysninger på foreningens hjemmeside, som netop er relanceret, via linket under billedet.
Se indslaget fra TV2 Bornholm her:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hold dig opdateret med nyheder om vores projekter og hvordan du kan bidrage.